Холандски студенти по психиатрично сестринство гостуват на юнския ден на отворените врати на комплекса

На 26 юни 2009 г. се проведе юнският ден на отворените врати на Комплекс за психично-здравни услуги в район „Слатина”. Изненадата този път беше посещение от група холандски студенти от колежа ХАН в Холандия.
Седемте второкурсника се свързаха с „Глобална инициатива в психиатрията-София” с молба за съдействие при организирането на образователно посещение в България. Младежите бяха от бакалавърската програма по психиатрично сестринство с кредити, която представлява специален обучителен курс, течащ паралелно с основната програма, разработен за талантливи студенти с цел подобряване на клиничните и лидерските им умения и компетенции. Като награда за академичните си успехи, те бяха получили възможността да посетят европейска страна по избор, за да проучат различни аспекти на психично-здравната система, свързани с професионалната им подготовка. Изборът на седемте студента се беше спрял на България, тъй като проявяваха специален интерес към усилията, които полагаме в тази посока и влиянието на социо-демографските фактори върху психично-здравната политика на страната ни. Планът на групата включваше посещение на психиатрична служба в общността и за целта те се бяха спрели на комплекса в район „Слатина”, гр. София – като пример за добра практика.
Холандските младежи останаха приятно изненадани от визитата, с нескрито любопитство разгледаха къщата и обсипаха екипа с многобройни въпроси за дейностите и услугите на комплекса.

 

Проектът се осъществява от "Глобална инициатива в психиатрията - София" с финансовото съдействие на програма ФАР и в партньорство с: